- około 130 gramów biszkoptów okrągłych
- warstwa brzoskwiniowa:
- 500 gramów gęstego jogurtu naturalnego
- 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- warstwa truskawkowa:
- 500 gramów gęstego jogurtu naturalnego
- 1 galaretka truskawkowa + 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- dodatkowo na wierzch:
- 3/4 puszki brzoskwiń
- parę truskawek do dekoracji
- 2 galaretki brzoskwiniowe ( dobrze sprawdzą się również pomarańczowe lub cytrynowe)
Oba jogurty wyjąć sobie wcześniej z lodówki aby nie były lodowate.
Galaretkę brzoskwiniową wraz z żelatyną dokładnie wymieszać z 0,5 szklanki wrzątku, odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami.
Pierwszą część (500 g) jogurtu miksujemy z galaretką, dodajemy cukier puder (spróbujcie czy ta ilość Wam odpowiada), czekamy aż masa zacznie tężeć i kiedy zaczyna się robić "galaretkowata" delikatnie wylewamy ją na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Galaretkę truskawkową i żelatynę również rozpuszczamy dokładnie (!) w 0,5 szklanki wrzątku, znów odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej, a następnie mieszamy dokładnie z jogurtem i cukrem, po czym wylewamy (już nie musimy czekać aż zgęstnieje) na masę brzoskwiniową. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, studzimy.
Ciasto dekorujemy z wierzchu owocami ( u mnie zdecydowana przewaga brzoskwiń), a następnie zalewamy tężejącą (!) galaretką, schładzamy.
wygląda bajecznie!:)
OdpowiedzUsuńlubię takie pianki:) pycha:D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie jogurtowce :)
OdpowiedzUsuńciacho prezentuje się obłędnie!
OdpowiedzUsuńWyglada super bede probowac
OdpowiedzUsuńPiękna słodkość!
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten jogurtowiec, tyle że bez cukru i z innymi galaretkami (takimi jakie miałam- agrestowa/wiśniowa i cytrynowa), pycha! Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńMój Mąż jest specjalistą od tego typu deserów :) Muszę Mu pokazać Twój przepis, z pewnością zrobi :)
OdpowiedzUsuńta galaretke to rozpuszczamy w polowie szklanki czy w 0.5 litra szklanki ?
OdpowiedzUsuńkażdą z galaretek wraz z 1 łyżeczką żelatyny rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzącej wody
Usuńczyli pól szlanki tak ?
Usuńtak, dokładnie
Usuńdzieciaki się zajadają, a taki prosty- super
Usuńi właśnie o to mi chodziło :))), cieszę się bardzo ! :)
UsuńZrobiłam to pyszne ciacho. Pyszne.... polecam :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i dziękuję za komentarz, pozdrawiam poniedziałkowo :)
Usuńczy zamiast jogurtu naturalnego mogę użyć serka homogenizowanego bez cukru? Zuza
OdpowiedzUsuńZuzo, oczywiście, jak najbardziej
UsuńZrobiłam, super. Wszystko zniknęło w ciągu sekundy. Pani przepisy są bardzo smaczne i dokładnie opisane. Nie rozumiem skąd ciągle tyle pytań od forumowiczow. !!!
OdpowiedzUsuń:DDD, cieszę się bardzo, bardzo, pozdrówcia ciepłe !
Usuń