piątek, 30 maja 2014

lekki jogurtowiec brzoskwiniowo - truskawkowy

Pyszne ciasto, które możemy zajadać bez wyrzutów sumienia,. do tego ciacho robi się łatwo, szybko i przyjemnie, czego chcieć więcej? :)


  • około 130 gramów biszkoptów okrągłych
  • warstwa brzoskwiniowa:
  • 500 gramów gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • warstwa truskawkowa:
  • 500 gramów gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka truskawkowa + 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo na wierzch:
  • 3/4 puszki brzoskwiń
  • parę truskawek do dekoracji
  • 2 galaretki brzoskwiniowe ( dobrze sprawdzą się również pomarańczowe lub cytrynowe)

Oba jogurty wyjąć sobie wcześniej z lodówki aby nie były lodowate.
Galaretkę brzoskwiniową wraz z żelatyną dokładnie wymieszać z 0,5 szklanki wrzątku, odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami.
Pierwszą część (500 g) jogurtu miksujemy z galaretką, dodajemy cukier puder (spróbujcie czy ta ilość Wam odpowiada), czekamy aż masa zacznie tężeć i kiedy zaczyna się robić "galaretkowata" delikatnie wylewamy ją na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Galaretkę truskawkową i żelatynę również rozpuszczamy dokładnie (!) w 0,5 szklanki wrzątku, znów odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej, a następnie mieszamy dokładnie z jogurtem i cukrem, po czym wylewamy (już nie musimy czekać aż zgęstnieje) na masę brzoskwiniową. Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,8 litra wrzątku, studzimy.
Ciasto dekorujemy z wierzchu owocami ( u mnie zdecydowana przewaga brzoskwiń), a następnie zalewamy tężejącą (!) galaretką, schładzamy.




20 komentarzy:

  1. lubię takie pianki:) pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie jogurtowce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciacho prezentuje się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada super bede probowac

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ten jogurtowiec, tyle że bez cukru i z innymi galaretkami (takimi jakie miałam- agrestowa/wiśniowa i cytrynowa), pycha! Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój Mąż jest specjalistą od tego typu deserów :) Muszę Mu pokazać Twój przepis, z pewnością zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ta galaretke to rozpuszczamy w polowie szklanki czy w 0.5 litra szklanki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdą z galaretek wraz z 1 łyżeczką żelatyny rozpuszczamy w 0,5 szklanki wrzącej wody

      Usuń
    2. czyli pól szlanki tak ?

      Usuń
    3. dzieciaki się zajadają, a taki prosty- super

      Usuń
    4. i właśnie o to mi chodziło :))), cieszę się bardzo ! :)

      Usuń
  8. Zrobiłam to pyszne ciacho. Pyszne.... polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo i dziękuję za komentarz, pozdrawiam poniedziałkowo :)

      Usuń
  9. czy zamiast jogurtu naturalnego mogę użyć serka homogenizowanego bez cukru? Zuza

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, super. Wszystko zniknęło w ciągu sekundy. Pani przepisy są bardzo smaczne i dokładnie opisane. Nie rozumiem skąd ciągle tyle pytań od forumowiczow. !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :DDD, cieszę się bardzo, bardzo, pozdrówcia ciepłe !

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)