Przepis znaleziony na blogu "Smaczny Kąsek", podaję z moimi zmianami.
Z podanej porcji wyszło mi 12 kotlecików.
Polecam również wypróbować kolorowe placuszki z kurczaka.
500 - 550 gramów filetów z kurczaka ( dałam dwa średnie)
15 - 20 dag pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)
1 średnia cebula
1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach
3 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
3 kopiaste łyżki gęstego majonezu
przyprawa do kurczaka
sól i pieprz do pieczarek
Filety umyć, osuszyć, pokroić w około 1,5 cm kosteczkę, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na około 20 minut.
Pieczarki wyszorować, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić najpierw grzybki, kiedy wytracą wilgoć, wsypać cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, leciutko(!)posolić, dodać pieprz czarny, odsączyć z tłuszczu, przełożyć do miseczki i schłodzić.
W misce utrzeć całe jaja z mąką i majonezem.
UWAGA: Nie spieniać jajek, masa ma być po prostu jednorodna, można użyć trzepaczki rózgowej.
Do masy wrzucić mięso, pieczarki z cebulą oraz starty ser, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki (z 1 kopiastej łyżki masy) z obu stron na złoty kolor.
UWAGA: Najlepiej smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem.
Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Fajny pomysł na kotlety (pysznie).
OdpowiedzUsuńteż takie czasem robię:)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno, bardzo smaczna potrawa, jednak musiałam dodać mąkę ziemniaczaną, ponieważ u mnie nie chciały się sklejać :)
OdpowiedzUsuńmożna sobie tak pomóc, racja, ja robiłam małe placuszki i było je łatwiej przewracać, pozdrawiam :)
Usuńwyglada znakowicie
OdpowiedzUsuńMoja siostra robi niemal identyczne, są bardzo pyszne. Zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńOplułam się na widok tak apetycznej potrawy. :) Zabieram.
OdpowiedzUsuńPozdarwiam Marusia 26
:DDD, faktycznie są pyszne, właśnie zaczynam smażyć, więc mogę podrzucić :) pozdrawiam :)
Usuń