sobota, 29 listopada 2014

placuszki z kurczaka z pieczarkami i serem (siekane)

Przepyszne danie obiadowe, a do tego szybkie, niedrogie i proste. Czegóż trzeba więcej? :))) Kotleciki zjedliśmy z surówką z kapusty pekińskiej i było super smacznie.
Przepis znaleziony na blogu "Smaczny Kąsek", podaję z moimi zmianami.
Z podanej porcji wyszło mi 12 kotlecików.
Polecam również wypróbować kolorowe placuszki z kurczaka.








500 - 550 gramów filetów z kurczaka ( dałam dwa średnie)
15 - 20 dag pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)
1 średnia cebula
1,5 garści sera żółtego startego na dużych oczkach
3 jaja
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
3 kopiaste łyżki gęstego majonezu
przyprawa do kurczaka
sól i pieprz do pieczarek


Filety umyć, osuszyć, pokroić w około 1,5 cm kosteczkę, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na około 20 minut.




Pieczarki wyszorować, pokroić na plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić najpierw grzybki, kiedy wytracą wilgoć, wsypać cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej, leciutko(!)posolić, dodać pieprz czarny, odsączyć z tłuszczu, przełożyć do miseczki i schłodzić.
W misce utrzeć całe jaja z mąką i majonezem.

UWAGA: Nie spieniać jajek, masa ma być po prostu jednorodna, można użyć trzepaczki rózgowej.

Do masy wrzucić mięso, pieczarki z cebulą oraz starty ser, wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.





Smażyć na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki (z 1 kopiastej łyżki masy) z obu stron na złoty kolor.

UWAGA: Najlepiej smażyć na średnim ogniu, pod przykryciem.

Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.








8 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na kotlety (pysznie).

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam niedawno, bardzo smaczna potrawa, jednak musiałam dodać mąkę ziemniaczaną, ponieważ u mnie nie chciały się sklejać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można sobie tak pomóc, racja, ja robiłam małe placuszki i było je łatwiej przewracać, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Moja siostra robi niemal identyczne, są bardzo pyszne. Zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oplułam się na widok tak apetycznej potrawy. :) Zabieram.
    Pozdarwiam Marusia 26

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :DDD, faktycznie są pyszne, właśnie zaczynam smażyć, więc mogę podrzucić :) pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)