środa, 7 stycznia 2015

pasta z makreli II (wersja lekka)

Doskonały dodatek do pieczywa, na lekko w dodatku. Zobaczyłam ją u Wiesi i wiedziałam, że zrobię na drugi dzień :) Polecam dla wszystkich, którzy chcą zjeść pysznie i zdrowo :)

A to inna wersja pasty z makreli KLIK.







1 średnia wędzona makrela
4 - 5 jajek na twardo
2 średnie cebule
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
3 średnie kiszone ogórki (mogą też być konserwowe)
1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego (opcjonalnie)
2 szczypty słodkiej papryki
2 szczypty czarnego pieprzu
sól do smaku


Cebule posiekać drobno i zeszklić na małej ilości oleju, odsączyć z tłuszczu i przełożyć do miseczki, wystudzić.
Makrelę obrać z ości, drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę.
Jaja i ogórki również drobniutko pokroić.


Wszystko wymieszać z koncentratem, ewentualnie jogurtem i przyprawami. Gotowe ! :)



2 komentarze:

  1. Piekne zdjecia!! Pasta też czasami sobie robię i nawet podobnie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna pasta i ładnie podana!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)