Chyba nie ma bardziej uniwersalnego przepisu na sernik na zimno niż ten...intensywnie serowo - śmietankowy, mój ulubiony i niezmienny od lat, najlepszy. Pasują do niego absolutnie każde owoce jakie nam się tylko nadarzą. PYCHA !
600 gramów sera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia i gorąco go polecam)
400 ml śmietany kremówki 30%
6 kopiastych łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 kopiaste łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
dodatkowo:
około 100 gramów okrągłych biszkoptów
700 gramów owoców
2 paczuszki galaretki
Serek wyjąć z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem do pracy aby uzyskał temperaturę pokojową.
Żelatynę dobrze rozpuścić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).
Do dużej miski wlać śmietankę, dodać twaróg, zmiksować na jednolitą masę (nie za długo, tylko do połączenia składników).
Potem wsypać oba cukru, wlać sok z cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką).
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć herbatnikami, jeśli chcecie mieć owoce po bokach teraz jest najlepszy moment by je poukładać jak na zdjęciu.
Do schłodzonej żelatyny dodać 1 łyżeczkę masy serowej, wymieszać, a następnie wlać jednym ruchem do całości miksując jednocześnie na najwyższych obrotach.
Masę rozprowadzić delikatnie na biszkoptach i wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce.
Obie galaretki rozpuścić w około 800 ml gorącej wody, schłodzić.
Na stężałej masie twarogowej poukładać owoce, a potem zalać je tężejącymi galaretkami, schłodzić porządnie w lodówce.
Smacznego !
Świetny sernik, mój tata bardzo lubi na zimno :)
OdpowiedzUsuńREWELACJA!!! Tak ekspresowego sernika na zimno jeszcze nie robiłam.W innych przepisach ucierałam masło z żółtkami,cukier i trwaaaaaało to i trwało.Albo śmietanę ubijałam osobno,łączyłam z serem-tysiąc misek do mycia.A tu szast-prast w jednej misce,bez zbędnego ,długiego ucierania.I wszystko!!! Jak ja Cię KOCHAM Ewuniu za te nieskomplikowane i szybkie dania.Jestem Twoją ogromną dłużniczką-nie wiem jak się odwdzięczę.....P.S.Serek z Wielunia u mnie jest non stop.Moi chłopcy go uwielbiają -i do deserów i do dań obiadowych.Mnie on też nigdy nie zawiódł.Rzeczywiście jest świetny.ŚŚŚŚŚŚŚŚCISKAM MOCNO!!!! Marzena Bula.
OdpowiedzUsuńJa ten sernik uwielbiam za śmietankowość i ekspresowość właśnie, Marzenko, po prostu bądź gdzieś w pobliżu i zarażaj otoczenie swoim optymizmem i ciepłem, na mnie on działa jak balsam, buziaki siarczyste dla Was kochani, smacznego ! <3
UsuńTaki cudny, aż oczy się śmieją.
OdpowiedzUsuńtakie serniczki Ewuniu to ja moge palaszowac bez opamietania hihi..wiec pozwolisz, ze sie poczestuje, bo nie moge sie oprzec...buziole posylam...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, ja też, sama pożarłam pół blaszki i wcale nie żałuję, nawet kolejny mi się chłodzi, ściskam mocno i częstuj się ile tylko masz ochotę :-***
UsuńTaki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńCzy taki wiaderkowiec z Biedronki się nadaje, bo akurat taki siedzi mi w lodówce, a mam ochotę na taki serniczek. Pozdr. Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu, też się nada, spokojnie
UsuńMam pytanie.Czy taki ser w wiaderku też się nadaje.Mam taki 1kg.czy trzeba zmienić jakieś proporcje?
OdpowiedzUsuńpewnie, że może być, po pierwsze trzeba zwiększyć tortownicę na co najmniej 26 cm, ilość śmietanki taka sama, a żelatyna 3 łyżki i też 1/3 szklanki gorącej wody, cukru też trzeba dodać, ale to już można próbować podczas robienia i dodawać na bierząco
Usuńnajlepsza tortownica będzie około 28 cm, jeśli policzyć jeszcze dodane na wierzch owoce i galaretkę
UsuńDziękuję ślicznie za podpowiedź:-)Korzystam z pani przepisów i zawsze wszystko wychodzi super. :-)Pozdrawiam Justyna.
OdpowiedzUsuńProsty, szybki a zarazem znakomity! Czasem piekę do niego ciemny biszkopt a gdy mam leniuszka daje ciastkin a kruche, na prawdę polecam!
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy robiłam sernik na zimno i wyszedł rewelacyjny :) W mojej wersji był z jagodami, polecam :)
OdpowiedzUsuńMoja wersja była z borówkami.Wyszedł super.Polecam wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńpycha, ja robię nie z twarogu a z serków naturalnych Bielucha - bo to ulubione serki mojego dziecka, na wierzchu najbardziej lubimy maliny :)
OdpowiedzUsuńSernik w smaku dobry, ale nie stężał mi...:(
OdpowiedzUsuńCzy ta ilość żelatyny w przepisie to całe opakowanie które ma 20 gr?
OdpowiedzUsuńmoje z Gellwe ma 50 gramów, lepiej trzymać się porcji "łyżkowej" jak w przepisie
UsuńBardzo łatwy przepis, myślę że sobie poradzę. Ciasto wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny! Dziękuję za przepis.Jak z cukierni...
OdpowiedzUsuńNajlepszy sernik jaki jadłam, robiłam kilka serników z innych blogów, ale ten jest super. Mój syn orzekł jest The best !!!! Bardzo szybko się go przygotuje, fajny w smaku, żeby tylko już nasze truskawki były to będzie niebo w gębie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam z truskawkami, pychota:)bardzo dziękuję, myślę że jeszcze nie raz go zrobię.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam