piątek, 5 lutego 2016

szybka babka na oleju

Wypiek błyskawiczny, czasem takie lubię, bo do kawy musi być COŚ...zawsze, nawet w chwilach, że nie ma kiedy naładować przysłowiowych taczek  :)). Babeczka jest nie za sucha, nie mocno wilgotna, ot taka pośrodku, poza tym wychodzi jej całkiem spory kawałek :)) Możemy wzbogacić ją w rodzynki, posiekane orzechy, dla każdego coś pysznego :)













8 jajek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 pełna po brzegi szklanka cukru
1 szklanka oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao

ewentualnie polewa czekoladowa (KLIK), bakalie etc



Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypać oba cukry, miksować na najszybszych obrotach do uzyskania lśniącej bezy, wrzucić żółtka, zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia składników.




Do ciasta wlać olej, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia składników.




Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao, zmiksować.





Długą keksówkę 30x12 cm wysmarować olejem, posypać kaszą manną lub tartą bułką, wlać ciasto jasne.




Potem na środek ostrożnie wyłożyć ciasto ciemne.




Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć babkę i piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

UWAGA: Jeśli zauważycie, że babeczka mocno urosła i pod koniec pieczenia przypieka Wam się zbyt mocno od góry, przykryjcie ją folią aluminiową i spokojnie pieczecie dalej.

Studzić na kratce, ewentualnie po ostudzeniu polać polewą czekoladową, przepis TUTAJ.
Smacznego !



16 komentarzy:

  1. Świetny przepis...Ja znam to ciasto pod nazwą ''ZEBRA'' moje dziecko się zajada zresztą jak cała nasza rodzinka :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, polecam Ci wypróbować Zebrę z oranżadą, którą mam na blogu, jest boska, znajdziesz ją pod nazwą "Babka Zebra z oranżadą"

      Usuń
    2. Dziękuję :) na pewno wypróbuję

      Usuń
    3. Ja zrobiłam identycznie z przepisu z książki siostry anastazji w stansardowej keksówce i mi wykipiało trochę ciasta z foremki :( myślałam że za małą foremkę dałam na tyle ciasta. Nie wiem co zrobiłam źle :(

      Usuń
    4. taka standardowa keksówka to faktycznzie za mała foremka, dlatego ja podałam większą czyli 30x12, poza tym sporo zależy od proszku do pieczenia, a mianowicie od wielkości łyżeczki do herbaty, są różne...

      Usuń
  2. Poproszę o duży kawałek do kawy!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewcia odpalam miotłę i już do Ciebie lecę :))

    OdpowiedzUsuń
  4. dobra BABKA nigdy nie jest zła,ja tam lubię wszystkie BABECZKI...Michał

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę szybka ta babka. Chętnie ją przygotuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka cudownie domowa, pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na szybkie ciasto do popołudniowej kawki. Zrobię wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis! U mnie zniknęło w mgnieniu oka :) Upiekłam już kilka bBabel. Robię w formie i wychodzi przepyszne:) Dodaje olejku waniliowego i pomarańczowego kilka kropel i mniej cukr, a i oczywiście nie zapomninam o polewie czekoladowej :)
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)