Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: wilgotne ciasto czekoladowe z burakami

piątek, 1 kwietnia 2016

wilgotne ciasto czekoladowe z burakami

Ciacho jest świetne ! Tak jak w tytule, wilgotne, odpowiednio słodkie i mocno kakaowe, do tego szybkie i łatwe, czego chcieć więcej? :)))
Przepis od Wiesi, podaję z moimi małymi zmianami.








380 gramów ugotowanych buraków
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 szklanki cukru (możecie użyć również trzcinowego)
2 łyżki cukru z wanilią
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 gramów ciemnego kakao
szczypta soli
6 jajek (M)
1 szklanka oleju*

błyszcząca polewa czekoladowa KLIK
ulubiona posypka


* moja szklanka ma 250 ml


Przestudzone buraczki zetrzeć na drobnych oczkach, następnie zblendować na pure (sok zostawić).




Do buraczków dodać olej i jaja, porządnie zmiksować przez około 3 minuty (na najszybszych obrotach (uwaga, masa dość mocno pryska).

Mąkę wymieszać z cukrem, solą, kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią, wsypać do buraczków z olejem, wymieszać dokładnie łyżką.




Prostokątną foremkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać powierzchnię.




Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Studzić przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyjąć na blat i schłodzić do temp. pokojowej.

Przygotować polewę KLIK.
Polać ciasto, dowolnie udekorować, odstawić do zastygnięcia, smacznego !



13 komentarzy:

  1. Ciasto jak marzenie ...wspaniałe...pyszności
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie ciasta :) wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda. Porywam kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wyrosło, wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  5. fantasytczne ,musze wreście zrobic tą wersje z burakami:) smakuje jak murzynek czy lepiej??? piekne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg mnie smakuje tak samo dobrze jak murzynek z powidłami

      Usuń
  6. Uwielbiam ciasta z warzywami za ich innowacyjność i spożytkowanie nietypowego składnika w typowej (wydawałoby się) słodkości. To na pewno też mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o co chodzi z tym sokiem z buraków? :) mam je odcedzić po starciu? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Raczej nie do suchego patyczka,bo będzie za suche.Podobnie jak brownie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)