Ciacho jest świetne ! Tak jak w tytule, wilgotne, odpowiednio słodkie i mocno kakaowe, do tego szybkie i łatwe, czego chcieć więcej? :)))
Przepis od Wiesi, podaję z moimi małymi zmianami.
380 gramów ugotowanych buraków
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 szklanki cukru (możecie użyć również trzcinowego)
2 łyżki cukru z wanilią
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 gramów ciemnego kakao
szczypta soli
6 jajek (M)
1 szklanka oleju*
błyszcząca polewa czekoladowa KLIK
ulubiona posypka
* moja szklanka ma 250 ml
Przestudzone buraczki zetrzeć na drobnych oczkach, następnie zblendować na pure (sok zostawić).
Do buraczków dodać olej i jaja, porządnie zmiksować przez około 3 minuty (na najszybszych obrotach (uwaga, masa dość mocno pryska).
Mąkę wymieszać z cukrem, solą, kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią, wsypać do buraczków z olejem, wymieszać dokładnie łyżką.
Prostokątną foremkę o wymiarach 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto, piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzić przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyjąć na blat i schłodzić do temp. pokojowej.
Przygotować polewę KLIK.
Polać ciasto, dowolnie udekorować, odstawić do zastygnięcia, smacznego !
Ciasto jak marzenie ...wspaniałe...pyszności
OdpowiedzUsuńPozdrawiam)
lubię takie ciasta :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda. Porywam kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrosło, wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńBoskie ciacho <3
OdpowiedzUsuńna pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńfantasytczne ,musze wreście zrobic tą wersje z burakami:) smakuje jak murzynek czy lepiej??? piekne!!
OdpowiedzUsuńwg mnie smakuje tak samo dobrze jak murzynek z powidłami
UsuńUwielbiam ciasta z warzywami za ich innowacyjność i spożytkowanie nietypowego składnika w typowej (wydawałoby się) słodkości. To na pewno też mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuńo co chodzi z tym sokiem z buraków? :) mam je odcedzić po starciu? :)
OdpowiedzUsuńnie, absolutnie, sok zostaje
UsuńRaczej nie do suchego patyczka,bo będzie za suche.Podobnie jak brownie
OdpowiedzUsuń