czwartek, 31 marca 2016

zapiekane naleśniki z twarogiem

Poezja, uwielbiamy tradycyjne, ale te ... to po prostu istna delikatność. Są bardzo sycące i rozpływają się w ustach, gorąco polecam :)








ciasto naleśnikowe tradycyjne KLIK
lub 
ciasto naleśnikowe na kefirze KLIK

masa twarogowa na 10 grubiutkich sztuk:
750 gramów zmielonego sera półtłustego
cukier wg uznania
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru z wanilią

zalewa:
200 ml śmietany kremówki 30%
4 jaja
2 łyżki cukru z wanilią
1 kopiasta łyżka cukru

dodatkowo:
cukier puder do posypania




Ciasto przygotowujemy na przykład wg TEGO przepisu.
Twaróg ucieramy z cukrami i śmietaną na gładką masę, smarujemy naleśniki, zwijamy w rulony. Potem układamy je w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym.





Jaja miksujemy razem ze śmietaną i cukrami do połączenia składników, nie dłużej, zalewamy naleśniki.




Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy foremkę i pieczemy do lekkiego zezłocenia wierzchu zalewy, u mnie około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !



15 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie idealny obiad po świetach bez miesa p. agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zaczęłam diete, a tu takie cudooo.... I kusi 😊 i w glowi myśli - a gdyby tak mniej cukru, chudy twaróg... Oj chyba się pokuszę 😊 yyy tzn : Dzieciom zrobię 😂😂😂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można podmienić również w zalewie jogurt grecki, jaja, stewia, ale... to nie to samo :P

      Usuń
  3. Rewelacja, prawdziwy smak dzieciństwa. Wszystkim polecam !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja akurat dzisiaj robiłam naeśniki ze szpinakiem z cista na naleśniki gryczane, bo te są zdrowsze. Dawno nie robiłam naleśników na słodko i chyba pod koniec tygodnia skusze się na zrobienie naleśników z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam takich zapiekanych naleśników. Koniecznie muszę je zrobić, bo wyglądają smakowicie i jestem pewna, że tak smakują. Też jestem za prostymi potrawami, a dobre przepisy rozpoznaję po składnikach. Ten mi się baaardzo podoba. Jutro robię. Pozdrawiam Pani Ewo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są przepyszne ! Mam nadzieję, że i Wam posmakują, również pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  6. Smakuje jak jajecznica :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy to będzie trudne dla początkującego kucharza?

    OdpowiedzUsuń
  8. uda się, bo największa trudność w tym przypadku to dobre ptoporcje na ciasto naleśnikowe, a moje są b. dokładne, także do dzieła i powodzenia !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają niesamowicie! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. Jeśli dam do nadzienia 2 lyzki cukru waniliowego kupnego to ile mam dać jeszcze zwyklego cukru ? ile by Pani dala ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. traktowałabym go tak samo jak domowy, a do tej ilości sypię około 3/4 szklanki, bo lubimy dość słodkie nadzienie

      Usuń
  11. Pyszne! Dzieci zachwycone😃Koniecznie do powtórki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)