poniedziałek, 5 grudnia 2016

Piernik najszybszy na świecie

Taki jest właśnie, błyskawiczny. Poza tym to rasowy świąteczny piernik, który podczas pieczenia pachnie bosko w całym domu, nic, tylko działać :)









2 szklanki mąki pszennej
1 jajo (M)
4 łyżki płynnego miodu
0,5 szklanki cukru (można użyć brązowego)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki zimnej wody
2 łyżeczki ciemnego kakao
0,5 szklanki oleju
szczypta soli
1,5 garści bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina)

polewa czekoladowa (KLIK)


Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz bakalii, zmiksować na najszybszych obrotach do połączenia.




Potem wrzucić bakalie, wymieszać łyżką.




Prostokątną foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wylać ciasto, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto piec około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Po ostudzeniu polać polewą czekoladową, smacznego :)





18 komentarzy:

  1. Taki piernik KAŻDY z pewnością zdąży upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, ja już sie nie mogę doczekać tego zapachu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wspaniale! I wierzę, że pachnie cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam pytanie.. Czy zamiast oleju moge uzyc roztopionego masla, czy lepiej trzymac sie oleju?

    OdpowiedzUsuń
  5. można, jak najbardziej, ale ile to będzie gramów? nie wiem pewnie między 100 a 125

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można użyć mąki bezglutenowej? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ile dni przed świętami można go zrobić.Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy,szybki przepis,co przy małych dzieciach bardzo ważne ;) wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy pomysł, warty wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy,szybki przepis,co przy małych dzieciach bardzo ważne ;) wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  11. I upiekłam i wyszedł i bomba : szybko ,krótko,na temat!
    Na święta upiekę z bakaliami.

    Pozdrowionka.
    Cudownych świąt życzę

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale jakże on ma piękny kolor! Coś cudownego!

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Upieklam dzis piernik gdy niespodziewanie zapowiedzieli sie goscie. Rewelacja. Raprawde szybki i pyszny. Zrobie jeszcze na swieta, ale zmniejsze troche ilosc cukru. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. CZy można ten piernik zamrozić po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)