Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

sobota, 24 sierpnia 2013

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Absolutnie obowiązkowe przynajmniej raz w tygodniu w sezonie :) przepis, który podaję jest na niskie ciasto, jeśli ktoś lubi wysokie, wystarczy zwiększyć wszystkie składniki o połowę.








  • ciasto:
  • 300 gram mąki pszennej
  • 40 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 35 gram drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 kg śliwek
  • kruszonka:
  • 100 gram miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.

Śliwki drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru jeśli są kwaśne.


Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz, żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 35 x 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia. 

Z mąki, cukrów i masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.

Na podrośnięte ciasto układamy śliwki i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.


11 komentarzy:

  1. Mam ochote na te drozdzowe, bo wyglada apetycznie...sliweczki sa takze bedzie pieczone...pozdrawiam Ewuniu...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i bardzo się cieszę, bo jest cudowne, mój nr 1, jeśli chodzi o ciacha ze śliwkami :), pozdrawiam i ściskam Irenko :)

      Usuń
    2. no i upieklam ciastunio Ewuniu....piszesz, ze jest cudowne...to prawda jest cudowne...dziekuje :))...pozdrawiam cieplo...Irena...

      Usuń
    3. Irenko, cieszę się bardzo, że również tak sądzisz, ściskam mocno :)

      Usuń
  2. W przepisie jest podane 40 g schłodzonego masła , ale nie podano kiedy je dodać i czy na pewno taką małą ilość? Będę wdzięczna za odpowiedź , pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ellu, już poprawiam, roztopiony tłuszcz dodajemy do mąki w czasie zagniatania ciasta, dlatego tak niewiele, gdyż wtedy ciasto będzie bardziej puszyste

      Usuń
  3. Przepraszam , nie podpisałam się , Ella.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za szybką odpowiedź , na pewno skorzystam z przepisu ! Ella ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam chciałam sie spytac czy te ciasto jest takie klejoce. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ciasto ma być klejące, dzięki temu będzie bardziej delikatne i puszyste, ale jeśli klei się tak, że trudno je agniatać, można bez problemu dosypać mąki, ale pamiętać, że finanie ma się lekko do rąk kleić

      Usuń
  6. Dziękuję za odp Zrobiłam 3 blachy w niedziele wszystko zjedli z wielkim smakiem super przepis @

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)