- ciasto:
- 300 gram mąki pszennej
- 40 gram stopionego, schłodzonego masła
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 35 gram drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 kg śliwek
- kruszonka:
- 100 gram miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką maki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
Śliwki drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru jeśli są kwaśne.
Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz, żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 35 x 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia.
Z mąki, cukrów i masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.
Na podrośnięte ciasto układamy śliwki i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Śliwki drylujemy i zasypujemy 2 łyżkami cukru jeśli są kwaśne.
Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz, żółtka, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 35 x 24 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 minutowego wyrośnięcia.
Z mąki, cukrów i masła zagniatamy kruszonkę, wkładamy do lodówki.
Na podrośnięte ciasto układamy śliwki i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Mam ochote na te drozdzowe, bo wyglada apetycznie...sliweczki sa takze bedzie pieczone...pozdrawiam Ewuniu...Irena...
OdpowiedzUsuńno i bardzo się cieszę, bo jest cudowne, mój nr 1, jeśli chodzi o ciacha ze śliwkami :), pozdrawiam i ściskam Irenko :)
Usuńno i upieklam ciastunio Ewuniu....piszesz, ze jest cudowne...to prawda jest cudowne...dziekuje :))...pozdrawiam cieplo...Irena...
UsuńIrenko, cieszę się bardzo, że również tak sądzisz, ściskam mocno :)
UsuńW przepisie jest podane 40 g schłodzonego masła , ale nie podano kiedy je dodać i czy na pewno taką małą ilość? Będę wdzięczna za odpowiedź , pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńEllu, już poprawiam, roztopiony tłuszcz dodajemy do mąki w czasie zagniatania ciasta, dlatego tak niewiele, gdyż wtedy ciasto będzie bardziej puszyste
UsuńPrzepraszam , nie podpisałam się , Ella.
OdpowiedzUsuńDziękuję za szybką odpowiedź , na pewno skorzystam z przepisu ! Ella ...
OdpowiedzUsuńWitam chciałam sie spytac czy te ciasto jest takie klejoce. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak, ciasto ma być klejące, dzięki temu będzie bardziej delikatne i puszyste, ale jeśli klei się tak, że trudno je agniatać, można bez problemu dosypać mąki, ale pamiętać, że finanie ma się lekko do rąk kleić
UsuńDziękuję za odp Zrobiłam 3 blachy w niedziele wszystko zjedli z wielkim smakiem super przepis @
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj to ciasto i wyszło super. Użyłam tych proporcji na okrągłą blaszkę 26cm średnicy- wysokość ciasta była w sam raz.
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetny przepis!
Jola
To ciasto jest idealne, a na dodatek uwielbiam tą kruszonkę co jest na wierzchu :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciaaaacho :)
OdpowiedzUsuńWitam, właśnie robię to ciasto...myślę że wyjdzie ok :-pozdrawiam Małgośka
OdpowiedzUsuńA czy można do tego ciacha dać mrożone śliwki? Monia
OdpowiedzUsuńjasne, tylko najpierw rozmrozić je na sitku, potem lekko oprószyć mąką i poukładać na cieście
OdpowiedzUsuńJa to ciasto dzis zrobilam z rabarbarem, pyszneeee :)
OdpowiedzUsuńJaką dać ilość drożdży suchych ?
OdpowiedzUsuń1,5 łyżeczki
Usuń