środa, 25 września 2013

ciasto naleśnikowe

Moje proporcje, nie pękają, są podatne do składania i smaczne :)
Wychodzi mi z nich około 10 sztuk (średnica patelni 25 cm)







2 jaja
320 gram mąki (zwykle używam "tortowej"  z Biedronki)
szczypta soli (do naleśników na słodko)
2 szczypty soli (do naleśników wytrawnych)
około 650 - 700 ml mleka (do naleśników na słodko)
około 400 ml mleka i 250 - 300 ml wody (do naleśników wytrawnych)

Wszystkie składniki mieszam mikserem. Smażę spryskując patelni olejem (spryskiwacz dostępny wszędzie, np na allegro). Staram się, by naleśniki były jasne, zwłaszcza te, które potem mają być odsmażane.

4 komentarze:

  1. Witam. Ile to mąki na szklanki ? oraz ile by Pani dala mleka na slodkie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od jajek i mąki, ale średnio 1 szklanka mąki to około 150 gramów, czyli dałabym po prostu dwie szklanki, na słodkie dałabym tyle mleka by ciasto w konsystencji było jak śmietana 12%, czyli około 650 ml

      Usuń
    2. szklanka o standardowej pojemności 250 ml

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)