sobota, 3 maja 2014

murzynek na kefirze (bez jajek)

Ciasto jest cudowne, wilgotne, szybkie, tanie, pyszne !!!
Polecam również murzynka z powidłami, pycha !!!




forma 26x30 cm
tortownica 26 – 28 cm
lub dwie keksówki 10x25 cm

3 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 litra kefiru naturalnego (500 gramów)
1 szklanka cukru
120 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, jeśli lubicie)
3 łyżki kakao
3 pełne łyżki dowolnego dżemu lub powideł
2 płaskie łyżki (to nie pomyłka) sody
polewa czekoladowa lub cukier puder


Do dużej michy wsypać mąkę, sodę, przemieszać. Następnie wlać kefir, dodać dżem, kakao, cukier, cynamon (opcjonalnie), czyli całą resztę składników, dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub kaszą manną, wlać ciasto, wyrównać wierzch. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu polać polewą lub po prostu posypać cukrem pudrem, smacznego :)





15 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam murzynka, robiłam na maślance. Ciekawa jestem jaka jest różnica, jak jest zrobiony na kefirze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, jest nieco delikatniejszy :), pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast, ten wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Murzynek z powidłami z Twojego przepisu - BAJKA! Zatem spróbuję i tego przepisu :))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie z tego przepisu niestety wyszła cegła z zakalcem na 3 palce... wszystko jak trzeba, krok po kroku, i nic z tego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi bardzo :((((, mnóstwo osób go piekło na blogach i portalach na których się udzielam i nikomu zakalec nie wyszedł do tej pory, szkoda :(

      Usuń
    2. może soda nie taka jak powinna, termin ma ok?

      Usuń
  6. Przepis jest po prostu rewelacyjny, ciacho pyszne wilgotne, puchate, nikt nie chciał wierzyć, że to bez jajek. Piekłam już tak jak w twoim przepisie, później z jabłkami, z wiśniami, a dzisiaj wymieniłam trochę cukru na miód dodałam przyprawę do pierników i jest pyszny pierniczek. Super

    OdpowiedzUsuń
  7. Boże jak czuć tą ilość sody....nigdy więcej..
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobry przepis, jak pisalo, ze nalezy ciasto piec 50min, tak dokladnie po tym czasie bylo upieczone :-) Smaczny i delikatny, wyrosl pieknie i zaczal znikac jeszcze jak byl cieply :-) Plus dodatkowy za podanie wymiarow blach w cm- nie obawialam sie uzyc duzej tortownicy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne! Wyszlo super. Nie mialam z nim zadnych problemow. Pieklam w tortownicy 28cm i wyszlo w sam raz. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)