niedziela, 3 stycznia 2016

schab pod chlebowo - serową pierzynką

Pachnąca i ciekawa wersja na jedno z naszych ulubionych mięs, wystarczy parę dodatków i obiad zyskuje nowe oblicze :)









około 6 plastrów schabu bez kości (każdy po około 1 - 1,5 cm)
3 średnie cebule
sól, pieprz

pierzynka:
6 kromek chleba z poprzedniego dnia (można użyć ulubionego gatunku, razowego, orkiszowego, pszennego, z dodatkiem ziarenek)
3 kopiaste łyżki drobno startego parmezanu
0,5 - 1 łyżeczka ulubionych suszonych lub świeżych ziół (te, które ja wsypałam pokazuję pod spodem)


Plastry schabu umyć, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć przyprawami, podsmażyć na większym ogniu na oleju, mięso odłożyć, tłuszcz zostawić.
Cebule pokroić w piórka, zeszklić na tym samym oleju co wcześniej mięso.

Chleb pokruszyć, wymieszać z serem, na końcu wsypać zioła, wymieszać, użyłam tej mieszanki, którą serdecznie polecam.






Naczynie żaroodporne o szerokim i płaskim dnie wysmarować olejem, poukładać schab, przykryć cebulą.




Następnie posypać przygotowaną wcześniej pierzynką.




Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć mięso i piec około 40 - 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do zezłocenia okruszków na wierzchu.



4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie ;)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o widzę schabowy w nowej odsłonie,baaaardzo jestem ciekawa jak smakuje,na pewno wypróbuje w najbliższym czasie!!!kazia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano właśnie, coś naszego z małymi dodatkami :), mam nadzieję, że i Wam posmakuje :), pozdrówcia :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)