niedziela, 9 marca 2014

Cygańskie ścieżki

Ciasto urzeka kolorami jak kolorowa cygańska spódnica, jak śpiewy i tańce przy ognisku...
Zrobiłam w formie tortu z połowy składników, przepis podaję na dużą blaszkę, bo jest pyszne :)


przepis stąd z moimi zmianami

ciasto podstawowe:
9 białek
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
ciasto I:
ciasto podstawowe + 4 żółtka i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
ciasto II:
ciasto podstawowe + 1 łyżka kakao
ciasto III:
ciasto podstawowe + 1 kisiel ( 40g) wiśniowy lub truskawkowy bez cukru
ciasto IV:
ciasto podstawowe + 3 łyżki suchego maku

masa śmietanowa:
7 galaretek ( 2 o takim samym smaku i 5 w różnych kolorach)
650 gramów serka waniliowego typu Danio

wierzch:

polewa czekoladowa + dowolna dekoracja


Każdą z 5 różnokolorowych galaretek (można mieć np. 3 różne i 2 takie same) rozpuszczamy w szklance wody, dokładnie mieszamy i wylewamy je do osobnych płaskich naczyń (użyłam miseczek i głębokich talerzy), schładzamy do całkowitego stężenia.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukry, ubijamy chwilkę, następnie dodajemy olej, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę. Następnie dzielimy ja na 4 równe części ( u mnie każda po 125 gramów, robiłam z połowy składników).
Do pierwszej części dodajemy żółtka i mąkę, miksujemy.
Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy.
Do trzeciej dodajemy kisiel, miksujemy (nie polecam z Oetkera jak u mnie, masa wyszła blada).
Do czwartej suchy mak, ucieramy.

Blachę o wymiarach 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw na środek formy wylewamy 2 łyżki pierwszego ciasta, potem na środek „kleksa” 2 łyżki kolejnego ciasta i tak do wykończenia wszystkich mieszanek. Czyli jak przy cieście „Zebra”, tylko bawimy się z 4 kolorami.



Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka, studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Stężałe galaretki kroimy w kosteczkę.

Dwie galaretki o takim samym smaku rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, schładzamy i miksujemy z serkiem homogenizowanym.




 Do masy dodajemy okrojone pozostałe galaretki, mieszamy, chwilkę odczekujemy aż masa zacznie nam lekko tężeć i wylewamy na spód ciasta, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki do stężenia.


Przygotowujemy polewę, polewamy nią ciasto, dowolnie dekorujemy.





42 komentarze:

  1. Ewuniu, ciasto wygląda obłędnie pięknie. Dodałabym, że wygląda jak roztańczona spódnica. Mnie też urzekło. Chętnie sięgnęłabym po ten kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam to ciasto - byłam bardzo zadowolona z efektu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, no właśnie u Ciebie też je widziałam, piękne !

      Usuń
  3. Obłędnie piękne...kolorowe...cudowne...i nazwa też piękna, mam słabość do cygańskiej muzyki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rany julek, alez cuuuudo!!!...obledne Ewuniu:))))....pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, skąd Ty czerpiesz inspiracje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, ciacho widziałam na wielu blogach, dodałam parę rzeczy od siebie i jest :)

      Usuń
    2. Ewuniu jak tez widzialam na wielu blogach to ciasto...ale zadne i to zadne nie wygladalo tak cudnie jak Twoje:))))...pozdrawiam Irena...

      Usuń
    3. Irenko, :))), dziękuję za miłe słowa :))))

      Usuń
  6. boskie to ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. tak, jedno z bardziej kolorowych ciasta jakie widziałam :)

      Usuń
  8. Cudowne ciacho! Nigdy nie widziałam takiego ani nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, w takim razie bardzo polecam, bo robi się je szybko, łatwo, a cieszy podniebienie i oko jak nie wiem co :)

      Usuń
  9. a mnie podobne ciacho, ale nazywa się kalejdoskop:) też pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wspaniałe :)
    Bardzo fascynuje mnie Twój blog wprost go uwielbiam, dlatego wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj:http://gogusiowo.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Upiekłam to ciasto w sobotę na imieniny męża, rewelacyjne w smaku a wygląd powala na kolana.Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Goście byli pod ogromnym wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, my też polubiliśmy je za lekki smak i wygląd, bardzo dziękuję za komentarz i ciepło pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Robiłam to ciast. Pyszne. Zmieniłam tylko jeden dodatek.bo zamiast maku dałam orzechy mielone. Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł rewelacja, na pewno wykorzystam, pozdrawiam Cię Gosiu serdecznie :)

      Usuń
  13. Pani Ewo przypadkiem trafiłam na Pani blog.Bardzo mi się spodobały Pani przepisy i postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Wyszło mi przepięknie. Miałam tylko jeden problem. Nie za bardzo wiedziałam jak wydrukować ten przepis, żeby cały czas nie biegać do laptopa i nie zaglądać w przepis. Obserwuję nieraz również inne blogi i tam pod przepisami widzę taką opcję "print" z możliwością usunięcia obrazów/ zżerają tusz/ u Pani nie miałam takiej możliwości. Czy mogłaby Pani podpowiedzieć jaka jest możliwość wydrukowania Pani przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj Danusiu, jestem Ewa, już da się to zrobić :), w lewym górnym rogu zainstalowałam "Print" i można sobie zdjęcia bez problemu usunąć :), pozdrawiam i cieszę się, że ciacho Cię zadowoliło :)

      Usuń
  14. Dzięki Ewuniu! Ciacho nie tylko mnie zadowoliło....ono jest po prostu piękne!!! A jakie dobre;
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam właśnie gości. Ciasto wygląda niesamowicie. Wszyscy się zastanawiają jak ja je upiekłam . Na razie trzymam to w tajemnicy. Ale oczywiście zdradzę im Twój przepis. Niestety towarzystwo jest takie mało "internetowe" i będę musiała dać gotowy wydruk przepisu. No nie mogę się napatrzeć na to ciasto. Jest bajecznie piękne, kolorowe, takie właśnie cygańskie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ewuniu dzisiaj upiekłam znowu to ciasto i dałam kisiel z Winiar i efekt taki sam jak z Oetkera. W ogóle go w cieście nie widać. Nie wiem jaki kisiel kupić ? Może masz jakiś pomysł na kisiel z wyrażnym kolorem; cisto zyskałoby na wyglądzie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dwa dni temu piekłam dla sąsiadki i wiesz co zrobiłam? dodałam odrobinę barwnika czerwonego :))), wyszło super (barwnik w tubce z Oetkera użyłam)

      Usuń
  17. WOW!CUDO!!!!! Mam pytanie,czy jak przykryję blatem masę serową to ten blat mi si,ę nie zatopi?Nie rozciapcia się że tak powiem pod wpływem mokrej masy zanim ta stężeje? Czy można dać zamiast danio zwykły ser wiaderkowy na sernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj :)
      masa powinna być gęsta, jakby serek był lejący, poczekaj chwilkę aż zacznie tężeć, możesz sobie po wymieszaniu z galaretkami wsadzić go na chwilkę do lodówki, jesli chodzi o serek z wiaderka, nada się bez problemu, ale prawdopodobnie trzeba będzie go dosłodzić cukrem pudrem wg uznania

      Usuń
  18. Piekłam dwa tygodnie temu na urodziny męża:) Robiłam w blaszce prostokątnej, te kleksy nie rozpływały mi się równomiernie, ale ostatecznie mi się udało:))) pracy przy nim troszkę jest, ale dla efektu-warto!!!! Na drugi dzień jeszcze lepszy,jak porządnie nabierze wilgoci. Na moje urodziny też go upiekę. Bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu cieszę się bardzo, ja też mam słabość do tego ciacha :)

      Usuń
  19. Dziękuje:)
    Zabieram się do pracy tylko wszystkie moje blaszki,czy to kwadratowa czy okrągła nie są najwyższe i mam obawy że górny blat będzie wystawał ponad nie ale myślę że nie ma to znaczenia.No i jeszcze to,że zawsze jak piekę biszkopt to on potem się kurczy i odstaje od ścianek a co za tym idzie po przełożeniu masą (prócz tego,że masa zalewa dolny blat dookoła) górny blat jest jakby za mały:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam na to taki sposób, że wykładam formę wysoko papierem do pieczenia, on wtedy trzyma krem po bokach i sprawia, że blaszka ma trochę wyższe scianki

      Usuń
    2. po prostu jak upieczesz sobie biszkopt, to nie usuwaj papieru, zostaw go i przekładaj kremem

      Usuń
  20. Ciasto godne polecenia, zawsze robię dużą blachę i zawsze ma jedną wadę...jakoś za każdym razem go mało:)znika błyskawicznie. Proste w wykonaniu a wygląda wspaniale:) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Proszę mi powiedzieć czy 9 żółtek dodajemy do 125 g ciasta? Bo wogóle żółtek nie widzę w innych częściach ciasta.
    Dziękuje z góry za odpowiedź.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam z połowy składników, więc u mnie częsci ciasta wyszły mniejsze (125 g) i używałam połowy składników z przepisu, jeśli robimy z całości na prostokątną blaszkę, używamy tylko 4 żółtek, jak powyżej, zostaje nam 5 sztuk "wolnych"

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)